Αρκετές φορές έχουμε αποθεώσει αυτές τις κομψές και μοντέρνες ανοιχτές ντουζιέρες, χωρίς πόρτα να τις ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο χώρο. Έτσι δένουν τέλεια με το υπόλοιπο μπάνιο. Οι ανοιχτές ντουζιέρες είναι σίγουρα σε ανοδική τροχιά τελευταία και έχουν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και ένα σημαντικό μειονέκτημα. Μπορείς να μαντέψεις ποιο;

Ρωτήσαμε τον ειδικό στο χώρο των πλακιδίων και ειδών υγιεινής, Θανάση Νικολακάκη, με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας, και καταγράψαμε πλεονεκτήματα και το μεγάλο πρακτικό μειονέκτημα των ανοιχτών ντουζιέρων.

Ας ξεκινήσουμε από τα πλεονεκτήματα που έχουν οι ντουζιέρες χωρίς πόρτα και καμπίνα, τα οποία δεν είναι και λίγα, κυρίως όσον αφορά την αισθητική αναβάθμιση του μπάνιου:

Ανοιχτές ντουζιέρες χωρίς πόρτα -Πλεονεκτήματα
Δεδομένου ότι οι ανοιχτές ντουζιέρες χωρίς πόρτα δεν απαιτούν καμπίνα ντουζιέρας, μεγεθύνεται οπτικά το μπάνιο, καθώς το ντους φαίνεται να συγχωνεύεται με το υπόλοιπο χώρο. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και σε μικρότερα μπάνια, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει η κατάλληλη προστασία απο τα νερά (συνήθως ένα γυαλί χωρίς πλαίσιο).
Οι κεφαλές ντους βροχής ή αλλιώς ντουζιέρες βροχή, είναι ιδανικές για τις ανοιχτές ντουζιέρες μιας και μπορείς να ρυθμίσεις την κατεύθυνση του νερού κατακόρυφα, αποφεύγοντας τις διαρροές. Επίσης οι ανοιχτές ντουζιέρες καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο απο τις παραδοσιακές ντουζιέρες – αφού δεν απαιτούν χτισίματα ή στηρίγματα όπως οι χτιστες ντουζιερες – αλλά απλά ένα γυαλί.

Υπάρχει φυσικά το ζήτημα της συγκέντρωσης νερού στο πάτωμα του μπάνιου, αλλά αυτό μπορεί να λυθεί με έναν σωστό σχεδιασμό. Αν και πολλές ανοιχτές ντουζιέρες έχουν μικρό σκαλάκι που εμποδίζει τα νερά, σε πολλές περιπτώσεις το πάτωμα του ντους είναι ενιαίο με το υπόλοιπο πάτωμα του μπάνιου, για να ενισχύσει το εφέ του ενιαίου χώρου. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο το πάτωμα της ντουζιέρας να έχει μια μικρή κλίση προς το σιφώνι της αποχέτευσης, για να αποφεύγεται η συγκέντρωση νερού στο πάτωμα.

Ίσως το μοναδικό (αλλά σημαντικό) μειονέκτημα στις ανοιχτές ντουζιέρες μπάνιου

Το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω του σχεδιασμού: Σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που έχουν ανοιχτές ντουζιέρες, τα ντους μπορούν να είναι πραγματικά κρύα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμπίνα ντους για να συλλάβει τον ατμό από το ζεστό νερό, σε μια κρύα μέρα (και ιδιαίτερα σε ένα μεγάλο μπάνιο), μια ανοιχτή ντουζιέρα μπορεί να είναι ψυχρή και ανάποδη!

Αν κάνεις γρήγορα ντους ή δεν σε πειράζει τα ντους σου να είναι λίγο περισσότερο “αναζωογονητικά” και να σε ξυπνάνε για τα καλά το πρωί, αυτό δεν θα σε ενοχλήσει. Αν όμως είσαι κρυουλιάρα ή ξεχνάς να βγεις από το ντους, τότε θα πρέπει να σκεφτείς την λύση του θερμαινόμενου πατώματος – που όμως θα ανεβάσει κατά πολύ το κόστος – ή την λύση μιας μίνιμαλ καμπίνας ντουζ που θα έχει σχεδόν το ίδιο αισθητικό αποτέλεσμα και θα διατηρεί την ζέστη!

πηγή :https://www.thenewspaper.gr/2019/11/20/thanasis-nikolakakis-to-praktiko-meionektima-ton-anoichton-ntoyzieron-2/