Όταν εγκαθιστάτε πλακάκια στο μπάνιο σας, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι όλα τα υγρά θα καταλήξουν στην αποχέτευση και όχι στο πάτωμα; Πολύ συχνά δεν τηρούνται τα πρότυπα εγκατάστασης και οι βέλτιστες πρακτικές για την εγκατάσταση πλακιδίων, με αποτέλεσμα τα πλακάκια του μπάνιου να φουσκώνουν.

Τα πλακάκια είναι η κύρια και πιο δημοφιλής επένδυση για τα πατώματα του μπάνιου, καθώς έχουν υψηλή αντοχή και καθαρίζονται εύκολα. Η υψηλή αντοχή όμως δοκιμάζεται με το πέρας του χρόνου και μερικές φορές τα πλακάκια σπάνε, αφήνουν λεκέδες ή φουσκώνουν. Με τον όρο «φούσκωμα» εννοούμε την ανύψωση των πλακιδίων για μερικά χιλιοστά ή εκατοστά από την επιφάνεια. Επειδή το φούσκωμα εμφανίζεται μετά από μερικά χρόνια, καλό είναι να έχεις προνοήσει και να αγοράσεις περισσότερα πλακάκια, ώστε να μπορείς να τα αντικαταστήσεις ομοιόμορφα και γρήγορα.

Επειδή η επισκευή και η αντικατάσταση των πλακιδίων κρίνεται απαραίτητη όταν το πρόβλημα διογκωθεί, καλό είναι να γνωρίζουμε ποιες είναι οι βασικές αιτίες που προκαλούν το φούσκωμα στα πλακάκια, ώστε να προλάβουμε τη ζημιά και τα περιττά έξοδα στους μάστορες.

1. Υψηλή υγρασία

Η υψηλή υγρασία μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα στα πλακάκια μπάνιου

Τα πλακάκια, περισσότερα από άλλα πατώματα, έχουν υψηλή αντοχή στην υγρασία, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν επηρεάζονται καθόλου. Η υγρασία συναντάται στο μπάνιο ούτως ή άλλως, αλλά είναι εντονότερη σε περιοχές με υψηλά επίπεδα υγρασίας. Επίσης, μια υδραυλική διαρροή που δεν έχει γίνει εμφανής μπορεί να προκαλεί πρόβλημα, το οποίο μόνο ο υδραυλικός μπορεί να εξετάσει. Τεράστιο πρόβλημα, τέλος, θα μπορούσε να έχει προκαλέσει η εξαρχής λανθασμένη εγκατάσταση των πλακιδίων. Πριν την τοποθέτηση του υποστρώματος ενδείκνυται ο ψεκασμός του δαπέδου με νερό. Εάν αυτό δεν έχει απορροφηθεί και στεγνώσει πλήρως, τότε αποτελεί ακόμα μια αιτία του προβλήματος.

2. Απότομες αλλαγές θερμοκρασίας

Τα πλακιδια μπάνιου επηρεάζονται απο τις καιρικές συνθήκες

Η κλιματική αλλαγή είναι εξαιρετικά έντονη πλέον με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να πέφτουν και να ανεβαίνουν απότομα. Αυτή η απότομη εναλλαγή των φαινομένων προκαλεί προβλήματα στα υλικά δόμησης. Για παράδειγμα, εάν τα πλακάκια βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, τότε το πάτωμα εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και σε χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, ενώ παράλληλα απουσιάζει αυτή η ομαλή και ήπια ενδιάμεση περίοδος. Εξαιτίας αυτού φουσκώνουν και τα πλακάκια. Αντίστοιχα, η εσωτερική θέρμανση του χώρου, ενώ εξωτερικά χιονίζει ή έχει πάγο, δημιουργεί πρόβλημα θερμοκρασίας που επηρεάζει τους τοίχους και το πάτωμα. Εάν ο τοίχος, μάλιστα, παρέχει ρεύμα για αρκετές ώρες στην άλλη πλευρά και αναπτύσσει θερμότητα, τότε μπορεί να επηρεάσει τη δομή του τσιμέντου.

3. Άνιση βάση

Λανθασμένη τοποθέτηση μπορεί να φουσκώσει τα πλακάκια του μπάνιου

Από την αρχική τοποθέτηση των πλακιδίων πρέπει να έχει τεθεί στέρεα βάση. Διαφορετικά, προκαλούνται προβλήματα και ραγίσματα στην τσιμεντοκονία, η οποία λειτουργεί ως επένδυση του πατώματος. Ο ειδικός πρέπει να εξετάσει και να επιδιορθώσει ή να αφαιρέσει ολικά το πάτωμα. Από την άλλη μεριά, το πάτωμα μπορεί να έχει ανωμαλίες και η κόλλα να εμφανίζει κενά με τα πλακάκια, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζουν σωστά. Γι’ αυτό το λόγο, πρώτα πρέπει να εφαρμόζεται ένα λείο υπόστρωμα με τη χρήση του αλφαδιού. Έτσι, το πάτωμα είναι ομοιόμορφο και η τοποθέτηση γίνεται σωστότερα.

4. Η τοποθέτηση κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων

Οι κακές καιρικές συνθήκες κατά την τοποθέτηση των πλακιδίων της τουαλέτας

Η εποχή και ο καιρός έχουν μεγάλη σημασία στην επιλογή της σωστής χρονικής στιγμής που θα γίνει η εγκατάσταση. Εάν η τοποθέτηση των πλακιδίων δεν επείγει πραγματικά, καλύτερο είναι να επιλέγεται μια εποχή με καλό καιρό. Αυτό σημαίνει, όμως, και ότι ο ήλιος δεν πρέπει να είναι καυτός και οι θερμοκρασίες αρκετά υψηλές, καθώς η κόλλα στεγνώνει γρήγορα, χάνει τη δραστικότητά της και η συγκόλληση δεν γίνεται σωστά. Εάν συμβαίνει κάτι παρόμοιο, αναπόφευκτα τα πλακάκια θα φουσκώσουν πολύ νωρίς.

5. Ακατάλληλα υλικά εγκατάστασης

Τα ακατάληλα υλικά εγκατάστασης μπορεί να προκαλέσουν φθορές στα πλακίδια της τουαλέτας

Πριν την εγκατάσταση του νέου πατώματος με πλακάκια είναι σημαντικό να έχει γίνει μελέτη των υλικών. Δηλαδή, τα υλικά του υποστρώματος και της κόλλησης θα πρέπει να έχουν τον ίδιο συντελεστή διαστολής ή ελαστικότητας με τα πλακάκια. Φυσικά, θα πρέπει να είναι ποιοτικά και να έχουν υψηλή αντοχή στο χρόνο και στις ακραίες θερμοκρασίες. Οι ειδικοί τεχνίτες πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των κατασκευαστών των υλικών για τις αναλογίες. Επίσης, το υλικό του πλακιδίου (γρανίτης ή κεραμικό) είναι βασικός παράγοντας στη μελέτη της εγκατάστασης. Σε μια αντίθετη περίπτωση, τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν είναι πολλά, όπως για παράδειγμα ότι οι λανθασμένες αναλογίες θα προκαλέσουν καθίζηση στο υπόστρωμα, συνεπώς και φούσκωμα.

Πως να αφαιρέσετε την κόλλα από τα πλακάκια του μπάνιου που έχουν φουσκώσει

Μία λύση που μπορεί να σας βοηθήσει είναι η αποκοπή αρμών διαστολής γύρω από την περίμετρο. Αυτό γίνεται με κοπή 6 χιλιοστών από την άκρη των πλακιδίων (μέσω τόσο του κεραμιδιού όσο και του κολλητικού στρώματος) και αφαιρώντας την ταινία. Στη συνέχεια γεμίστε το με σιλικόνη. Αυτό μπορείτε να το κάνετε εάν από την αρχή χρησιμοποιήθηκε μια εύκαμπτη κόλλα. Ωστόσο, πριν το δοκιμάσετε, καλύτερα να μιλήσετε με κάποιον ειδικό.

Εάν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και τα πλακάκια έχουν βγει τελείως από τη θέση τους, καλό είναι να τα μετακινήσετε με ασφάλεια και να τα φυλάξετε μέχρι να έρθει κάποιος ειδικός. Καλύψτε το κενό σημείο με σανίδα, ώστε να μην υγρανθεί το τσιμέντο περισσότερο.

Για πλακάκι στον Νικολακάκη:
Κατάστημα Βόλου: Λ. Αθηνών 62, 1η Διασταύρωση Αλυκών Βόλου
Τηλ: 2421 088393, Fax: 2421 087649
Κεντρικό κατάστημα – Αποθήκες: Λ. Καραμανλή 127, Αχαρναί
Τηλ: 210 2465095, 210 2469856, Fax: 210 2461135
Κατάστημα Ν. Φιλαδέλφεια: Εθνική Οδός Αθηνών Λαμίας-Θεσσαλονίκης 95
Τηλ: 210 2531716
Κατάστημα Λαυρίου: Κωνσταντίνου Πλειώνη 29
Τηλ: 2292027192, Fax: 2292027193
E-SHOP: www.ath-nikolakakis.gr / www.ath-nikolakakis.gr
Email: tteon@otenet.gr
FB: Nikolakakis plakakia

πηγή :https://www.thenewspaper.gr/2019/12/26/giati-foyskosan-ta-plakakia-toy-mpanioy-moy-o-th-nikolakakis-symvoyleyei/